Zomerkampen 2023

18 november 2020
Zomerkampen 2023

Het volledige overzicht van alle soorten kampen in Nederland bij diverse organisaties

zomerkampen-een-overzicht-2021

Zomerkampen zijn er in allerlei soorten en maten. In deze blog vertellen wij jou welke soorten zomerkampen er allemaal zijn in Nederland!

Inhoud

1.1 Wat voor soorten kampen worden er in Nederland georganiseerd?
1.2 Avontuurlijke zomerkampen in Nederland
1.3 Sportkampen in Nederland
1.4 Watersportkampen
1.5 Dierenkampen in 2024
1.6 Internationale zomerkampen
1.7 Game kampen in de zomervakantie
1.8 Overige soorten zomerkampen in Nederland

Waarom een zomerkamp boeken?

1.1 Wat voor soorten kampen worden er in Nederland georganiseerd?

In Nederland zijn er allerlei verschillende zomerkampen te vinden. Door het grote aanbod is het lastig om een keuze te maken. Hier vind je een overzicht van de hoofdthema's waaronder de verschillende kampen in Nederland worden georganiseerd. De specifieke kampen die hier onder vallen worden benoemd.

Welke verschillende zomerkampen zijn er in Nederland?

1.2 Avontuurlijke zomerkampen in Nederland

Avontuurlijke kampen zien we het vaakst terug in Nederland. Hierin staan meestal de échte outdooractiviteiten centraal en zijn kinderen en jeugd de hele week lekker actief bezig. Vaak wordt hier één bepaald thema onder gehangen en wordt er bijvoorbeeld een Bushcraft Camp georganiseerd. Hieronder een opsomming van avontuurlijke kampen die door Nederlandse zomerkamporganisaties worden aangeboden. De kampen van Summer Camps Holland zijn klikbaar gemaakt.  

Avontuurlijke kampen worden ook in het buitenland georganiseerd gericht op Nederlandse kinderen en jeugd. Zo zijn er voorbeeld klimkampen en adventure kampen in de Belgische Ardennen.

 

Ook in de Ardennen zijn er tal van avontuurlijke kampen te beleven!

1.3 Sportkampen in Nederland

Naast avontuurlijke kampen zijn sportkampen in Nederland ook ongekend populair. Wat veel voorkomt is dat avontuur wordt gecombineerd met sport tot één kamp. Een voorbeeld hiervan is een Outdoor & Bike camp. Wat betreft het sportonderdeel: sportkampen worden georganiseerd onder begeleiding van professionele toptrainers in die specifieke sport. Een week is kort, als je na een week wilt leren Freerunnen is een goede trainer essentieel. Dit geldt uiteraard voor elke sport.  

Voorbeelden van sportkampen in Nederland zijn:

Verschillende sportkampen Nederland in 2022

1.4 Watersportkampen 

Wat ook deels onder sportkampen valt zijn de watersportkampen. Gezien de bekendheid van deze kampen in Nederland verdienen ze een aparte vermelding. Hier geldt hetzelfde als bij sportkampen en vinden de watersportactiviteiten plaats onder professionele begeleiding. Ook zijn deze kampen ingericht voor kinderen en jeugd op elk niveau. Na de eerste les wordt duidelijk op welk niveau de individuele deelnemers zitten. Daarna worden de lessen hierop aangepast en vormen zich groepen van hetzelfde niveau. Voorbeelden van watersportkampen zijn:

Ook watersportkampen worden vaak gecombineerd met avontuur of sport. Zo zijn er bijvoorbeeld Hockey- en watersportkampen, Zeil- en surfkampen en watersport- en avonturenkampen.   

1.5 Dierenkampen in 2024

Veel kinderen zijn gek op dieren. Sommige specifiek op paarden, anderen zijn gek op alles wat 4 poten, lange snorharen of schubben heeft. Hierin zijn ook de verschillen in kampen te vinden. De één is echt gericht op paardrijden, de ander op dieren in het algemeen. Het is zelden zo dat de hele week vol zit met dierenactiviteiten, dit wordt afgewisseld met leuke outdooractiviteiten. Voorbeelden van dierenkampen zijn:

Dierenkamp voor kinderen in 2022

1.6 Internationale zomerkampen georganiseerd in Nederland

In Nederland worden ook verschillende Internationale kampen aangeboden. Deze kampen hebben elk een ander doel of een andere inhoud.

  1. Taal. Dit zijn de kampen gericht op Nederlandse kinderen die écht Engels willen leren. Dit staat ook wel bekend onder Taalkampen. Hier wordt elke dag Engelse les gegeven. Dit wordt afgewisseld met leuke activiteiten met andere kampdeelnemers. Aan het eind van het kamp is het de bedoeling dat deelnemers minimaal één niveau beter Engels hebben leren spreken en begrijpen.

  2. Internationaal algemeen. Ook zijn er internationale kampen waarbij kinderen van verschillende culturen bij elkaar worden gebracht en bolstaan van leuke activiteiten. Er wonen in Nederland veel kinderen die buitenlands sprekende ouders hebben. Deze kinderen spreken goed Engels maar matig tot geen Nederlands. Het is dan wellicht spannend om naar een Nederlands kamp te gaan met de kans dat er geen andere Engels sprekende kinderen zijn. Een internationaal kamp is dan het ideale kamp.

Opvallend is dat ook heel veel Nederlandse kinderen zich opgeven voor het Internationale kamp. Zij vinden het juist leuk om andere culturen te ontdekken en een week Engels te spreken.

1.7 Game kampen in de zomervakantie

Wat de laatste jaren steeds meer in opkomst is in Nederland zijn de Game kampen (of computerkampen). Ook hier zijn voornamelijk 2 verschillende “soorten” te herkennen.  

  1. Tech/robot kampen. Hierin staat echt de techniek centraal en niet zozeer het gamen zelf. Kinderen leren programmeren, 3d printen, vliegen met een drone en ze leren over artificiële intelligentie. Op dit laatste zijn de Robot kampen gebaseerd waarbij deelnemers tijdens de kampweek een eigen mini robot gaan bouwen!

  2. Game. Deze kampen zijn echt gericht op het gamen zelf. Tijdens de zomerweek doen kinderen verschillende spellen op de Computer, X-box, PS4 of de Wii. Vaak worden deze kampen afgewisseld met leuke activiteiten buiten zodat de week niet alleen maar bestaat uit “beeldscherm”.

1.8 Overige soorten zomerkampen in Nederland

Hierboven zijn de meest voorkomende soorten kampen voor beschreven, echter kent Nederland in 2023 nog meer smaakjes. Aangezien het aandeel van deze kampen veel kleiner zijn worden deze niet apart beschreven. Overige kampen zijn:

Waarom een zomerkamp boeken in Nederland?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom een zomerkamp voor ieder kind een onvergetelijke en unieke ervaring is! Zo zijn kinderen actief bezig in de natuur, hebben ze beperkt toegang tot een telefoon, maken ze nieuwe vriendschappen, worden ze zelfstandig en doen ze onverwachte ervaringen op. Geïnteresseerd in een zomerkamp? Bekijk hier het overzicht van alle zomerkampen die Summer Camps Holland aanbiedt in het jaar 2024.     





Terug naar overzicht