Loslaten en verbinden op zomerkamp

13 december 2022
Loslaten en verbinden op zomerkamp

Mobiele telefoons en social media zijn zo verweven in ons dagelijkse leven dat het moeilijk is om je voor te stellen zonder mobiele telefoon een week lang van huis te zijn. Een veel gestelde vraag aan ons is dan ook ‘Mag ik mijn mobiele telefoon gebruiken tijdens het kamp’? Net als veel andere zomerkampaanbieders hebben ook wij een zero telefoonbeleid. Deelnemers van onze zomerkampen mogen gedurende de dag dus geen gebruik maken van hun mobiele telefoon en ook onze begeleiders gebruiken hun mobiele telefoon niet in het bijzijn van de deelnemers. Wel is er van maandag t/m donderdagavond één telefoonmoment, dit houdt in dat deelnemers op dat moment als zij dit willen even contact op kunnen nemen met het thuisfront.

Wij beschouwen een mobielvrij kamp echter als een bevrijding, niet als een beperking. Er zijn zo veel voordelen voor kinderen om buiten en zonder technologie te zijn. Op kamp ontdekken kinderen een wereld van authentieke menselijke contacten, vrij van digitale oordelen en druk. Ze bouwen vriendschappen op en ontwikkelen belangrijke face-to-face communicatievaardigheden in de echte wereld. Ze kunnen zich concentreren op het verkennen van nieuwe interesses en profiteren van de gezondheidsvoordelen van een analoog leven. Door hun telefoons en social media los te laten, kunnen onze deelnemers aanwezig zijn in de natuurlijke wereld en echte connecties maken met de andere summer campers.

‘’Het is ook makkelijker om nieuwe dingen uit te proberen, zonder de druk om die ene instagramwaardige foto te moeten maken’’

Het loslaten van de druk

Op zomerkamp is er geen sociale druk. We uiten onze ‘likes’ met oprechte aanmoedigingen. We maken ons alleen zorgen over het ‘volgen’ van de ene leuke kampactiviteit naar de andere. Wij vinden het belangrijk dat deelnemers de kans krijgen om activiteiten voor hun eigen plezier te doen. Een zomerkamp is de perfecte omgeving om een activiteit te proberen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Het is ook makkelijker om nieuwe dingen uit te proberen, zonder de druk om die ene instagramwaardige foto te moeten maken. Zomerkamp draait om leven in het moment, lachen, fouten maken en samen groeien! Deze authentieke, tijdloze ervaringen ontstaan vanzelf zonder mobiele telefoons op het kamp. 

Verbinden met andere deelnemers

Ook al bieden sociale media een aantal goede manieren voor mensen om contact te leggen, wij geloven dat de beste contacten face-to-face plaatsvinden. Leren omgaan met anderen in een nieuwe omgeving is essentieel voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Tijdens het kamp versterken de deelnemers hun relatie met zowel nieuwe als bestaande vrienden. Veel van onze summer campers kiezen ervoor om jaar na jaar terug te komen. Vriendschappen sluiten op kamp  geeft deelnemers de kans om perspectieven te delen met vrienden uit de hele wereld, niet alleen uit een ander deel van Nederland. Door de stekker uit de technologie te trekken, genieten we intenser van deze wonderlijke momenten. Telefoonvrije relaties opbouwen met begeleiders is een ander belangrijk onderdeel van het zomerkamp. Onze begeleiders zijn gekozen om de beste balans te vinden tussen karakter, leiderschap en plezier. Ze zijn hier om de kinderen te begeleiden, te luisteren en plezier te maken. Het is hun doel er voor te zorgen dat iedereen een fijne week heeft en de kids meer aan te moedigen dan digitale ‘likes’ ooit zouden kunnen.

Nieuwe interesses en verborgen talenten ontdekken

Zomerkamp geeft kinderen de kans om nieuwe en spannende activiteiten uit te proberen. Tijdens deze ontdekkingstocht kunnen ze gemakkelijk een nieuwe interesse of verborgen talent ontdekken! Zonder de afleiding van technologie blijven de deelnemers geconcentreerd en aanwezig en kunnen ze echt genieten van deze kleine avonturen die de kindertijd met zich meebrengt. 

Deelnemers bij Summer Camps Holland kunnen bijvoorbeeld tijd doorbrengen met het leren van een nieuwe sport zoals Wakeboarden, waarbij ze elke dag leskrijgen maar ook in aanraking komen met andere outdoor activiteiten zoals mountainbiken en kanoën. Kies je voor een dierverzorgingskamp dan breng je o.a. een dagdeel rond op de boerderij, leer je hoe het is om hier de dieren te verzorgen en maak je een echte pure maaltijd. Is jouw keuze op het Adventure Camp gevallen dan ga je ervaren hoe is het om op bivak te gaan en zelf je eten klaar te maken boven het kampvuur. Kortom met tientallen verschillende soorten kampen, bieden wij eindeloze mogelijkheden.

Een telefoonvrij zomerkamp zorgt ervoor dat de geest weer in zijn natuurlijke staat komt, met een hoger concentratieniveau en meer creativiteit. Terwijl ze aan de hun reis van zelfontdekking beginnen kunnen de deelnemers hier bijvoorbeeld  al hun energie kwijt op de survivalbaan, hun angst overwinnen op de tokkelbaan of druk oefenen voor een act op de bonte avond!

"We hebben plezier en bouwen vriendschappen op zonder de druk van social media’’

Voordelen voor de gezondheid

Tijd doorbrengen op zomerkamp zonder mobiele telefoon heeft ook veel voordelen voor de gezondheid. Onderzoek toont aan dat te veel tijd scrollen door sociale media feeds angst en depressie kan verhogen. Het is niet goed voor onze hersenen, vooral in ontwikkeling, om zo snel aan zoveel informatie te worden blootgesteld. Op zomerkamp gaat alles terug naar de eenvoudigere tijd, wat bijzonder waardevol is in deze huidige ‘plug-in’ wereld.

Sociale media kunnen kinderen ook een verkeerd beeld geven van hoe ze eruit moeten zien en hoe ze zich moeten gedragen. Als ze perfecte fotomodellen op hun nieuwsfeeds zien, is het moeilijk om gevoelens van vergelijking te onderdrukken. Bij Summer Camps Holland accepteren we elkaar zoals we zijn. We brengen onze dagen niet door met het selecteren van Instagramfilters of met het maken van de perfecte foto. We hebben plezier en bouwen vriendschappen op zonder de druk van social media.

Zonder het gebruik van technologie, kunnen deelnemers zelfs een beter nachtrust krijgen! Beeldschermen zenden blauw licht uit dat het natuurlijke ritme van het lichaam verstoort en het moeilijk maakt om in slaap te vallen. Na een hele dag vol activiteiten vallen onze deelnemers op natuurlijke wijze in slaap bij de geluiden van de natuur of een na knisperend kampvuur.

Hoewel technologie deel uitmaakt van ons dagelijks leven, hebben we het minder nodig dan we denken. Deelnemers en begeleiders zijn het erover eens: ze missen hun telefoon niet eens als ze op kamp zijn! Zonder afleidende technologie hebben ze de week van hun leven!

Terug naar overzicht