Heimwee op kamp

13 december 2022
Heimwee op kamp

Heimwee op zomerkamp 

Bij Summer Camps Holland zijn we trots dat het voor veel kinderen én begeleiders ieder jaar weer voelt als thuiskomen. Ons doel is dat ieder kind dat bij ons op kamp komt een succesvolle zomer heeft, waarin hij of zij onafhankelijk wordt, nieuwe dingen leert en contacten legt met anderen. Maar niet bij elk kind gaat dit natuurlijk vanzelf, veel kinderen kampen, zeker de eerste dagen met heimwee. Daarom hebben wij wat tips over wat u thuis al kunt doen, om uw kind te helpen bij heimwee.

"Laat heimwee uw kinderen niet weerhouden van een zomerkamp ervaring die ze nooit zullen vergeten!"

Heimwee op zomerkamp is normaal 

Als een kind voor het eerst op kamp gaat of misschien zelfs al vaker op kamp is geweest, krijgen veel kinderen te maken met heimwee. Heimwee is niet abnormaal. Voor veel gezinnen in de huidige maatschappij is zomerkamp de eerste scheiding die ze meemaken, waardoor heimwee eerder norm dan uitzondering is. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van de kinderen ten minste eenmaal in de zomer last heeft van heimwee. Laat uw kind weten dat het oké is om thuis en de vertrouwde dingen te missen. Omdat heimwee te verwachten is, is het belangrijk dat u begrijpt hoe u, uw kind kunt helpen om verder te gaan en van het zomerkamp te genieten. Zelfs als heimwee niet helemaal verdwijnt, is het belangrijk dat kinderen weten dat ze op kamp zowel heimwee als plezier kunnen hebben.

"Kinderen in staat stellen zichzelf te reguleren en het gemis van thuis te accepteren, is een vaardigheid waar ze de rest van hun leven op kunnen vertrouwen’’

Heimwee tip | Bereid uw kinderen voor op het zomerkamp

Ouders kunnen heimwee op kamp helpen overwinnen door zichzelf en hun kind voor te bereiden op het  zomerkamp. Begin met erkennen dat de kans groot is dat er gevoelens van heimwee gaan ontstaan. Leg uit dat heimwee moeilijk is, maar volkomen normaal en geen teken dat het kamp niet leuk is. Bedenk samen strategieën om ermee om te gaan, zoals een dagboek bijhouden, een favoriet knuffeldier, een kaartje van thuis of een leuk boek meenemen. Kinderen in staat stellen zichzelf te reguleren en het gemis van thuis te accepteren, is een vaardigheid waar ze de rest van hun leven op kunnen vertrouwen.

Herinner uw kind eraan dat heimwee meestal optreedt tijdens rustige momenten zoals vlak voor het slapengaan of tussen de activiteiten door. Onze begeleiders zijn zich hier uiteraard bewust van maar het is ook nuttig om dit aan te geven bij uw kind. Hoe meer uw kind begrijpt van deze nieuwe gevoelens en wat hij of zij moet doen als ze opkomen, hoe beter ze beheersbaar worden.

Speciaal voor de jongste summer campers bieden wij hierom ook het 4-dagen kamp aan. Zo kunnen ze alvast kennis maken met het weg zijn van huis maar niet gelijk voor een hele week.

Heimwee Tip | Geef uw kind de tijd om te wennen op kamp

Heimwee komt vaak voor op zomerkampen bij alle leeftijden, maar het duurt vaak niet lang. Sinds 2006 organiseren wij bij Summer Camps Holland zomerkampen. Dankzij deze ervaring kunnen wij met een gerust hart zeggen dat heimwee meestal snel verdwijnt. Sterker nog, heimwee verdwijnt meestal al na de eerste nacht omdat de kinderen het daarna zo druk krijgen met activiteiten en nieuwe vrienden. Als dit voor uw kind niet het geval is en de heimwee toch aanhoudt is dat absoluut niet erg. Voor sommige kinderen zal het heimwee gevoel er altijd een beetje zijn en is het een onderdeel van het weg zijn van huis.

Gedurende het zomerkamp zijn de begeleiders de eerste lijn van communicatie en troost voor uw kind. Per kampterrein is er een kampverantwoordelijke, indien er communicatie met ouders nodig is zal dit via de kampverantwoordelijke lopen. Deze kampverantwoordelijken worden weer aangestuurd door een coördinator. Zij ondersteunen uw kind met de begeleiding met de professionele expertise van het managementteam als leidraad. Al onze begeleiders werken er aan om meteen een sterke band op te bouwen, de kinderen wegwijs te maken in het kampleven en hen op hun gemak te stellen, zodat elk kind het vertrouwen krijgt om buiten zijn of haar thuis veiligheid en acceptatie te vinden. 

Heimwee tip | Blijf in contact.. maar overdrijf het niet

Communiceren met uw kind kan een geweldige manier zijn om heimwee te verlichten en u kind eraan te herinneren dat u aan hem of haar denkt. U kunt een kaart sturen of bellen tijdens het belmoment. Het is belangrijk dat uw kind even zijn of haar verhaal kwijt kan aan u tijdens het belmoment en zich hierdoor gesteund voelt. Maar probeer wel vooral naar hun ervaringen op het kamp te vragen en niet al te veel updates over thuis te geven. Dit kan er namelijk voor zorgen dat uw kind zich buitengesloten voelt.

In deze huidige maatschappij waarbij iedereen constant van elkaar op de hoogte is, is het vooral voor ouders lastig om niet gedurende de dag een update van hun eigen kind te krijgen. Maar toch blijft ons credo; ‘Geen bericht is goed bericht’. De afgelopen 20 jaar hebben wij veel kinderen zien groeien tot zelfstandige, ondernemende en sociale personen die zich zelf prima een week weten te redden en bij thuiskomst trots de foto’s met bijbehorende verhalen aan hun ouders vertellen.

Terug naar overzicht